Loading...

Zobraziť históriu

Vaša história je momentálne prázdna

Prečo ísť na dovolenku do Albánska?

Ak existuje destinácia, ktorú by mal každý aspoň raz za život navštíviť, je to Albánsko. Táto malá krajina je jedným z posledných skrytých klenotov Európy a stojí za to si ju pozrieť. V Albánsku si užijete všetko od výhľadov na more z útesov až po očarujúce pobrežné dedinky, od pulzujúceho hlavného mesta Tirany až po úžasnú hornatú krajinu.

Nádherné pláže

Prvým dôvodom, prečo by mal každý navštíviť Albánsko, sú nedotknuté pláže južného pobrežia. Rovnako ako jeho známi susedia Grécko, Taliansko a Čierna Hora, aj Albánsko je domovom úžasných pláží, ktoré vyhovujú každému: bez ohľadu na to, či dávate prednosť piesočnatým alebo kamienkovým zálivom, Albánsko ich má všetky. Najlepšia pobrežná časť krajiny sa nazýva Albánska riviéra a začína po priesmyku Llogara, horskom priesmyku neďaleko mesta Vlora, a končí v Ksamile, malom mestečku neďaleko gréckych hraníc.

Pláž v časti Ksamil
Múzeá a galérie
Tirana je nepochybne jedným z najživších hlavných miest Balkánu a má množstvo skvelých múzeí a umeleckých galérií, ktoré by si mal každý zaradiť do svojho zoznamu miest, ktoré by mal v Albánsku vidieť. Musíte vidieť Bunk’Art, skrytý bunker nachádzajúci sa na okraji Tirany, ktorý bol premenený na múzeum. Miesta v centre mesta, ktoré stoja za pozornosť, sú Bunk’Art2, pamätník obetiam komunistického režimu, a House of Leaves, bývalé sídlo tajnej polície diktátora Hoxha.

Galéria Bunk´Art
Chutné jedlo
Burek, pita, jogurtová omáčka/tzatziki, sendviče, olivy a syr: Albánske jedlo je jednoducho vynikajúce. Krajina má jednu z najlepších scén s pouličným jedlom v Európe, ale ak radšej sedíte pri stole, neznepokojujte sa: Tirana má množstvo skvelých reštaurácií, ako napríklad Padam, Mullixhiu a Oda, ktoré ponúkajú domácu aj medzinárodnú kuchyňu, ako aj vegetariánske možnosti. 

Tradičné jedlo - burek
Albánske kaviarne
Nemôžete povedať, že ste boli v Albánsku bez popíjania kávy v jednej z niekoľkých kaviarní v Tirane. Pitie kávy tu nie je len obyčajná vec, je to spôsob života: pri prechádzke centrom mesta Tirana uvidíte množstvo skvelých kaviarní a barov, kde ľudia všetkých vekových kategórií trávia veľa času popíjaním kávy a rozprávaním sa. Najkrajšie kaviarne v meste sa nachádzajú v Blloku, najzaujímavejšej štvrti v Tirane, do ktorej mal každý počas komunizmu vstup zakázaný. Teraz je to najživšia oblasť hlavného mesta, ktorú lemuje nespočetné množstvo vonkajších barov.


Albánske Alpy
Jednou z najkrajších a zároveň najmenej navštevovaných častí krajiny je sever. Takmer každý, kto navštívi Albánsko, radšej strávi nejaký čas v hlavnom meste a potom sa vydá na juh. Ak však máte čas navyše – odporúčame vám ho nájsť – nenechajte si ujsť príležitosť stráviť pár dní na severe. Hory ponúkajú veľkolepé scenérie, úchvatné panorámy a krásnu prírodu.

Krásna albánska príroda
Nízke ceny
Jedným z ďalších dôvodov, prečo by mal každý cestovateľ prísť do Albánska, je jeho cenová dostupnosť. Krajina ponúka možnosť navštíviť toho naozaj veľa, stráviť noci v butikových hoteloch a najesť sa vo vynikajúcich gurmánskych reštauráciách, pričom miniete len pár eur. Ceny sú polovičné oproti susedným krajinám, ako je Chorvátsko, Čierna Hora a Grécko, takže ak plánujete svoj ďalší letný výlet, zapíšte si Albánsko určite do svojho programu.

 

 

Všetky naše tipy pre dovolenku v Albánsku nájdete na tomto odkaze.

 

Pre viac cestovateľských tipov a výhodných dovoleniek nezabudnite sledovať náš profil na Instagrame a Facebooku.

WE WERE BORN TO TRAVEL

https://ideatour.sk/uploads/ideatour.sk/wysiwyg-upload/source/logo-header.png