Loading...

Zobraziť históriu

Vaša história je momentálne prázdna

5 európskych miest, ktoré by ste mali navštíviť toto leto

Hlavné mestá sa stávajú stredobodom pozornosti, pokiaľ ide o predĺžený víkend v zahraničí. Avšak, v poslednej dobe začínajú byť čoraz častejšie preferované aj menej známe mestá. Čo tak tento rok nahradiť Barcelonu či Miláno za Neapol, Thessaloniki alebo Lyon? Každé z nich bude pravdepodobne oveľa menej turistickejšie a tým aj viac autentickejšie.

1. Neapol, Taliansko

Nikde nie je tak ako v Neapole. Táto brána do Pompejí a slávneho pobrežia Amalfi je miestom odvážnych vodičov a slnkom zaliatych námestí, barokových kláštorných komplexov a šnúr, na ktorých visia opraté šaty ponad hlučné úzke uličky ako z románov od Eleny Ferrante. V tradičných kampánskych reštauráciách nájdete tú najlepšiu taliansku pizzu, akú ste kedy jedli. V pozadí mesta sa týči sopka Vezuv. A čo je azda najlepšie, ceny sú tu nižšie ako v Ríme, Florencií či Miláne.

neapolské uličky

2. Lyon, Francúzsko

Skôr ako bistrá, má Lyon svoje bouchons – nezávislé reštaurácie, ktoré ponúkajú klasické regionálne jedlá ako quenelles de brochet (plnené knedličky v homárovej, račej alebo hubovej omáčke). Okrem jedla je toto mesto preplnené rôznymi renesančnými a stredovekými budovami, tiež tu nájdete rímsky amfiteáter na kopci. Lyon je rodisko modernej kinematografie a to vďaka bratom Lumièrovcom, ako dosvedčuje Musée Lumière – ako aj parkov a brehov riek. Pre ten najkrajší výhľad sa vyvezte lanovkou až k bielej bazilike Fourvière.

oddych na brehu rieky v Lyone

3. Thessaloniki, Grécko

Mladé a uvoľnené mesto na severe Grécka je najlepšou destináciou pre zarytých gurmánov. V reštauráciách sa tu miešajú rôzne vplyvy národných kuchýň od arabskej až po arménsku a podávajú tu skvelý gyros, krásne vrstvenú bougatsu a vynaliezavé medezes (predjedlá). Jeho trhoviská, labyrinty taverien a námestie plné stánkov sú tým pravým miestom, kde stráviť bezstarostné dni. Tiež tu nájdete promenádu popri Egejskom mori, kde sa môžete prejsť a Horné mesto plné starobylých byzantských, osmanských a rímskych budov. Určite si nenechajte ujsť západ slnka nad prístavom.

promenáda popri Egejskom mori v Thessalonikách

4. Aarhus, Dánsko

Aarhus, ktorý je teraz akousi mini-Kodaňou, premenil svoje doky na štvrť posiatu kanálmi, ktorá zahŕňa kurzy plávania v mori a pútavo zubatú budovu ľadovca. Fanúšikovia dizajnu si určite užijú dúhovo zafarbený skywalk od Olafura Eliassona na streche galérie umenia ARoS a výnimočné domčeky uprostred repliky starej štvrte. Mesto ponúka štyri reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou a tiež Aarhus Street Food trh s medzinárodnými alternatívami. Do Aarhus sa tiež chodí za nočným životom a preto vás s určitosťou nesklame ani po tejto stránke.

Galéria umenia ARoS v Aarhus

5. Rotterdam, Holandsko

Amsterdam je nádherný, no Holandsko ponúka toho oveľa viac. Rotterdam, ktorý sa rozprestiera cez rieku Nieuwe Maas a jej početné zátoky, je azda najrozmanitejším miestom Európy – avantgardné plávajúce farmy, zakrivené pouličné lampy a futuristické  mrakodrapy. K výnimočným miestam patrí krytý trh Markthal v tvare podkovy a priľahlé Cube Houses, ako aj provokatívna galéria moderného umenia Kunsthal. Ubytujte sa priamo pri vode v hoteli New York – jeho pozoruhodná secesná budova bola kedysi sídlom Holland America Line.

krytý trh Markthal v Rotterdame

 

Pre viac cestovateľských tipov a výhodných dovoleniek nezabudnite sledovať náš profil na InstagrameFacebooku.

WE WERE BORN TO TRAVEL